Příspěvekod Heki » 18 úno 2021 19:08
Hele, onehdá jsem se na pumpě taky zarazil, když jsem viděl na pistoli od vervy E10. Napsal jsem pár mailů a ve finále měl i dlouhý rozhovor s pánem z Čepra a ten mi to osvělil. V odrážkách se to pokusím přetlumočit i sem:
- Biosložky v benzinu jsou dvě. Jednak je to biolíh a jednak je to ETBE.
- Benzin, ve kterém by nebylo ani jedno z toho už prakticky neexistuje.
- To ETBE je složka, která tam byla vždycky, jen se vyráběla z něčeho jiného. Je nutná pro dosažení vysokého oktanového čísla a je ve stejné (nebo i lepší) kvalitě, jako dříve. V benzinu je již od začátku té výroby samotné (narozdíl od biolihu, který se do benzinu lije až potom). Tohle podle něj ničemu neškodí, ba naopak. V těch stooktanech je toho víc, právě kvůli těm oktanům. Nicméně se toho nemáme bát - není to z chemického ani fyzikálního hlediska nic, co by tam dříve nebylo.
- biolíh je to, co vadí. Do benzinu se přilévá až po jeho vyhotovení. Tím, že je to líh bez obsahu vody, je právě dané to, že to na sebe váže vlhkost, která v nádrži je, a to pak dělá ten problém. Lze to řešit pomocí aditiv do benzinu, ale prostě už to tam je žejo... Stooktany ten biolíh nemají.
- Pak ještě existují benzinky, které jsou zásobovány z určitých míst, které mají i klasickou BA95 bez toho biolihu. My na severní Moravě máme štěstí, protože terminál Čepro v Sedlnici je třeba ten případ. Zaváží tady 90 procent benzinek všech značek a v drtivé většině benzinem bez biolihu.
- Jestli tam ten hnůj je nebo není lze zjistit z technického listu, který Vám ze zákona jsou povinni ukázat na každé benzince, kde tankujete.
Takže resumé je, že stooktanu se netřeba bát. Co se týče klasického BA95 - ptejte se na technický list. Jinak dokud tam toho bude do 5 procent, problém by být neměl. Jakmile to zvednou na 10 procent, asi už bych se tomu vyhnul.