Baf
Ahoj všem. Koukám, že tu byl ode mě 2 roky klid, tak pojďme na to

Prvně vysvětlím, co se vlastně děje. Na jaře roku 2014 jsem si konečně dopřál svůj velký sen a to v poměrně velkou garáž, kam na podzim toho roku přibyl zvedák a vlastně každý měsíc, tam přibyde nějaký ten přípravek, nářadí a jiné potřebné věci k nějakýmu fungování. Tudíž CRX šla stranou a to až tak, že jsem s ní za dva roky najel asi 500km.
Někteří jistě zaregistrovali, že se opět moje CRX objevila na prodej, či výměnu za pár aut, který mi jsou nějakým způsobem sympatický. Inzerát byl venku zhruba od půlky zimy a za tu dobu jsem dostal dvě nabídky na výměnu a jeden odkud. Jedno z aut, co mi bylo nabídnuto byla Alfa Romeo 147 GTA + můj doplatek snad 100tis, což jsem bral jako špatný vtip a s díky odmítl. Alfa ani nefiguruje v moji garáži snů, ovšem druhý vůz,co mi byl nabídnut, v ní již byl. Jednalo se o ITR DC2, která mi vždy byla velmi sympatická, sice červená, ale co už. Dohodly jsme se, že výměna proběhne až na jaře,což byly asi dva měsíce. Pak z doposud nezjištěných důvodů přestal majitel ITR komunikovat. Asi bych měl zmínit důvod, proč jsem se rozhodl CRX zbavit. Na autě už není moc práce (teda aspoň jsem si to myslel

) , mám ho 7let a jaksi mě přestávalo bavit. Pak jsem zvažoval, že si CRX nechám a koupím si ještě třetí auto, na kterým budu zase vyšívat. Naštestí jsem si to rozmyslel, když jsem se vydal na projížďku s kamarádem na sportovní motorce. A po x letech mě to auto opět chytlo za srdce a slíbil jsem mu i sobě, že si zaslouží další várku dílů, co jsem v minulosti slíbil a to: chladič, spojku a tlumiče a pružiny – podvozek.
Chladič byla jedna z prvních věcí, co jsem po koupi řešil. Mohl jsem dát druhovýrobu z ED9, ale vnitřně by mě to užíralo, tak jsem zvolil druhovýrobu pro EE8, která je tak o 5tis dražší. Vydržel 20tis km a 7let. Takže volba padla na celohliníkový Tegiwa přímo pro EE8.Je o cca 30% silnější, má větší kapacitu náplně a funguje naprosto skvěle. Navíc, když poteče,tak se dá i snáz opravit.
Spojka jakžtakž fungovala, ale je to prostě serie, která si se mnou už dost zažila. Byla ve stavu, že když se jelo trošku déle ostřeji, tak začla při přeřazování prokluzovat. Byla to oem LUK nebo Sachs. Spojku jsem zvolil F1 racing stage 1, kvůli ceně a důvěře v prodejce. Bohužel se při výměně odhalil problém, kterého jsem se potichu obával. Většina šroubů na sobě měla vytržený závit z bloku. Kvůli špatnému přístupu při opravě závitů, musí motor ven, ale to si nechám nejlépe na přiští rok, kdy je v plánu dát pokrácenou převodovku se samosvorem. Takže jsem to vyřešil trošku styl alá sockdrift nebo bezkomprese, kde občas kroutím hlavou, co provádí. Nicméně jsem byl úspěšný a to je hlavní že jsem se mohl pustit do další etapy oprav a úprav ke kterým se co nevidět dostanem. Jen zhodnotím spojku : hned první věc co mě překvapila bylo, jak šla spojka strašně lehce, snáze než série. Stejně tak drží krásně na každý kvalt a rozjezd. Čas teprve ukáže, co vydrží, zatím však velká spokojenost.
O podvozku jsem přemýšlel snad už od roku 2013, tenkrát byl favorit BC. Pak jej odstrčil XYZ, ale stále nebylo nutný jej měnit a dělaly se důležitější věci. A předem avizuji, že s výše zmíněnýma podvozky nemám žádnou osobní zkušenost, ale vím, že většina lidí bude chválit svůj výběr a nejspíš je to i můj případ. Původní podvozek měl seriový tlumiče, H&R pružiny s pevným snížením cca 35mm-40mm. Nicméně jsem byl spokojen, jak se snížením, tak i vlastnosti tohoto setu, obzvlášť , když se nasadily PU silentbloky. Takže jsme to spolu vydržely dlouhou dobu, ale letos jsem si všiml, že už je načatý horní uložení, tlumiče už toho maj taky dost a vlastně i pružiny nevypadaly zrovna fit. Kvůli neustálému dolaďování garáže jsem si pohrával s myšlenkou, že nechám stávající pružiny a vemu pouze sportovní tlumiče Kayaba a nové uložení. I to mě nakonec naštěstí opustilo, jelikož jsem objevil podvozek MeisterR. Ani pořádně nedokážu vysvětlit, proč jsem nakonec zvolil tohoto výrobce, možná to bylo i tím, že nevím o žádným Hondaři, co ho má, tak jsem se rozhodl to risknout a vůbec toho nelituji. Podvozek je skvěle zpracován, včetně klíčů k jeho nastavení. Zvolil jsem řadu ZETA CRD, která je základní k běžnému ježdění, s tím že se nezahambí i na na rychlé okrsce či okruhu. Umožňuje tři možnosti nastavení: Stavitelná je celková délka tlumiče (snížení auta), tuhost pružiny a tuhost tlumiče. V současné době mám nastavenou stejnou výšku jako na pevňáku (jsem na ni zvyklý), přední pružiny jsou nastavený o cca 10% víc dotvrda než zadní a tlumiče jsou přesně v polovině rozsahu nastavení. Podvozek mi zprvu vyrazil dech výraznějším komfortem i schopností si lépe poradit s horší silnicí oproti předchozímu pevňáku. Samozřejmě ho budu ještě dolaďovat, ale současný nastavení mi plně vyhovuje a zároveň je to výchozí pozice. Ještě chci v průběhu léta pořídit přední a zadní ramena na změnu odklonu a poté pořádně ladit a testovat. A tajně doufám, že Skřítek bude dělat aspoň jednu várku bendža a stihnu si jej pořídit. Přecejen, to je velká slabina u CRX, kterou chci určitě řešit.
Tímto bych to ukončil a za další dva roky nazdar

ale nee, budu se snažit i dřív, snad se bude dařit, jak doposud a příští rok přijde řada na převodovku a už jen drobnosti, ale o tom zas příště.