Plazmové zapalování

Kecání o ničem a o všem

Moderátor: Minor

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Re: Plazmové zapalování

Příspěvekod PAKO » 30 led 2012 10:15

a co změnit klasický cín za pájku se stříbrem?

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 30 led 2012 10:55

PAKO: taky sem přemýšlel nad použitím jinýho spojovacího materiálu. Nevíš jakou má tavnou teplotu ta pájka se stříbrem?

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 30 led 2012 11:18

mno klasická má tuším kolem 183 stupňu (tu co používáš) bezolovnatá například HS10 2510 má 217 stupňů ,když pojhledáš ,tak dohledáš ,obě jsou na elektroniku ,pak jsou různé topenářské jak měkké tak tvrdé . Uvidíš když navýšíš teplotu o 35stupňů co to udělá .
Co tam vše máš z elektroniky za součástky? co třeba lisovat něděnou lisovací trubičkou?

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 31 led 2012 07:38

Řekl bych že pát stupňů navíc by to mohlo spravit, protože když snížím simulovaný otáčky cca na 7000, tak už s tím žádný problém není.

Lisovací trubičky by se použít daly a byly by dobrý. Blbý je to, že ty součástky jsou zapojený do série s co nejkratšíma vývodama kvuli tomu, abych ušetřil místo a když bych to spojoval pomocí těch trubiček, tak se mi velikost toho modulu zvýší alespoň o centimetr.

Až mi Dimitar vrátí plazmu co má na testování, tak to zkusím ještě s ní, protože u její ho zdroje sem nastavoval nižší výstupní proud, takže by to mohlo nakonec být v klidu. Pokud by to pak bylo v pořádku, tak bych to jen pro jistotu propájel tím bezolovnatým cínem a mělo by to být OK.

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 31 led 2012 09:55

jj ,bohužel ti ještě nabude teplota prostorem v kterém jsou svíce a fajfky.A i uzavření nic moc...epox moc tepla neodejme.Nezávidím ti,čeká vás mnoho testování a vymýšlení ještě. se dívím že nejdete taky do lišty + zdroj.pak si každej jen nechá vyrobit kabel dle auta.

apropo jsi lajoš z VW číro?

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 31 led 2012 22:14

PAKO: Dneska sem a udělal menší úpravy na blokovacím modulu a díky nim sem se dostal na 7 a půl minuty při simulovaných 12 000 otáčkách, což už není vůbec špatný :) Ukázalo se přitom ale to, že ze svíčky se mi převádí přes středový pin dost značný množství tepla do toho modulu a z něho do součástek, což není zrovna dobrý a pokud bych to uzavřel ještě do kanálu v hlavě tak by se tím ještě víc snížilo chlazení a mohlo by to dělat problémy, přesně jak píšeš. Takže moduly skončí s největší pravděpodobností mimo hlavu, ale kazdopádně bych chtěl zachovat koncepci jeden modul jeden kanál, protože to bude o dost univerzálnější, snažší na výrobu a při poruše bude stačit vyměnit jen ten příslušný kanálů a né celou lištu

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 01 úno 2012 00:43

na fotec máš zapalovací cívku s odjímatelným konektorem na svíci jen pro inspiraci . Škoda že tam co výrobky směřuješ se používá rozdělovač a není halův snímač...i když to by nebyl problém(ale při individuálním řešení kůli financím jedině) . ještě jsem zagooglil a co tyto konektory aby jsi to hezky "vytáhl"do prostoru kam potřebuješ http://zapalovaci-svicky.heureka.cz/och ... eo-245231/ . Ale jak přemýšlím...já bych to v počátcích řešil střižením kabelu vytvořením koncovek a vložením modulu. Snížíš tím určitě náklady na minimum .bude to neskutečně univerzální. takhle se pořád motáš okolo celé fajfky . A jestli to chceš dodávat byt v minimální míře natrh .Tak reklamace=minimalizování nákladů taktéž. Časem přidej vychytávky jako celé lišty nebo kabely s modulem na konkrétní motor. V prvopočátku od tebe stejně bude brát na zkoušku max nadšenec a pro něj střihnout kabel udělat koncovky dle návodu nebude takovej problém. Apropo co ty safírové svíčky,jak se to rísuje?
Přílohy
lay.PNG

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 03 úno 2012 12:52

PAKO: Přesně tak jak píšeš. Ze začátku to musí být co nejjednodušší na výrobu, co nejrobusnější, aby to něco vydrželo a co nej univerzálnější, protože v domácích podmínkách si prostě ze začátku nemůžu dovolit vyrábět žádný specializovaný řešení. S postupem času, pokud se to ujme, tak se můžou dělat speciální přípravky pro určitý typy motorů, ale za začátku bude při montáži asi nutná trocha manuální zručnosti :)

Jinak Lajoš nejsem. Ze začátku sem nevěděl o kom to píšeš a pak sem trochu zagooglil a vyhodilo mi to jeho téma o plazmovým zapalování. To co on používá, není ale ve skutečnosti právoplatný plazmový zapalování, ale jedná so pouze o tzv. "peaking caps". Jsou to vlasně kondenzátory, který se nabíjí s polečně indukční cívkou a se změnou polarity při zhroucení elektromagnetickýho pole pak uvolňují svojí enegrii a tím zvyšují jiskru. Na stejným principu fungují i svíčky Pulstar, který pro u nás distrubuuje právě Libor.

Jinak co se týká svíček od Brisku, tak to vypadá, že sme u nich vzbudili celkem velký ohlas a je tam o tenhle projekt docela zájem a prý nám zapůjčí různé druhy svíček pro otestování, který z nich bude nejlepší pro naše potřeby, protože podle tamního vývojáře by to ty původní svíčky asi nevydržely.

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 03 úno 2012 14:50

tak jen tak dál...palce držím . Hold budeš muset ještě mít stánek v mimoni a sprinterský auto...prodej pak zaručen.... *dance*

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 03 úno 2012 20:21

PAKO: tvoje fotka jednoho COP modulu a Taboovy odkazy odkazy na hliníkový lišty s COP (tuning forum) mně přivedly na nápad jak ty blokovací moduly vyrobit a tentokrát by to mělo být nenáročný na výrobu, odolný a celkem dost univerzální. Koncepce bude podobná jakou u toho předešlýho blokovacího modulu, tzn. co kanál to modul. Jen bude tvarově jiný a nebude se to montovat do kanálů v hlavě. To jak bude modul vypadat je vidět tady na obrázku.

blok_modul.jpg

Zapojit to půjde jak na rozdělovač, kdy budeš mít možnost volby jestli to namontovat někam do motorovýho prostoru a prokabelovat to podobně jako Aquapulser, nebo si vyrobíš hliníkovou lištu a přes ní to nasadíš přímo na hlavu jako při použití COP. Umístění modulů na hliníkový liště bude mít ještě jedno plus a to, že se do ní budou vychlazovat, takže se dost sníží tepelný namáhání.

montaz_01.jpg

montaz_02.jpg

Při použití COP necháš ty moduly někde v motorovym prostoru a natáhneš si od nich kabely k terminálům svíček. Přívod do modulů od rozdělovače, pak zůstane nepřipojený (zaizolovaný).

Jinak na trošku rychlejším autě už se pracuje, i když to nebude žádnej trhač sprintovacích rekordů. Jen s tím stánkem to bude asi trochu problém :)

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 03 úno 2012 21:03

mno tak jsem to viděl v hlavě i já... *fin* ale znáš to jak dobře se kecá když to nemusíš dělat.
až budou výsletky a měření. + životnost ,tak ti to mohu pomoci protlačit na okruhy. a to na caterhamy,radikali a možná na pragu r1 že by testli.

ale jak říkám životnos a bezporuchovost je základ,to že se max vymění ob nějakej závod jeden modul ,budiž.

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 05 úno 2012 13:26

PAKO: děkuju moc za nabídku pomoci s distribucí. Jakmile to bude dotestovaný a odladěný, tak jí určitě využiju. Jak píšeš bezporuchovost respektive největší možná míra spolehlivosti je základ, bez toho to do prodeje nepustím, protože si kvuli pár korunám rozhodně nechci zkazit jméno.
Prosím tě kolik tak točí ty Radicaly, abych věděl na jaký maximální otáčky to mám testovat. V nich s používají motorkový motory, takže to bude tak max 15 000 ot, viď?

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 05 úno 2012 14:33

pravdu díš ,pod 14t když jsou to hayabuzy... neříkám že to hned do všeho nacpu,ale znáš to.zkusí jeden funguje,bude chtít další.ale používá se hromada i jinejch motorizací .

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 08 úno 2012 23:11

PAKO: Já si cením už jen toho, že se mi takhle snažíš pomoc a osobně budu i radši, když půjdou prodeje ze začátku trochu zvolna, protože kdyby se náhodou vyskytly nějaký neočekávaný problémy, tak bude víc prostoru na jejich odladění.

Wláďa
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wláďa » 08 úno 2012 23:21

LJay píše: budu i radši, když půjdou prodeje ze začátku trochu zvolna, protože kdyby se náhodou vyskytly nějaký neočekávaný problémy, tak bude víc prostoru na jejich odladění.

:lol: To je dobře páč si to od Tebe nebudu kupovat hned ale až se vychytají veškerý případný mouchy a udělají se možná nějaký inovace :lol: Jinak supr práce, ještě že tu máme takýho šikovnýho kluka *fin* *pohladit*
crx EE8 Vtec B16A1
Obrázek
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wlada.777@email.cz
773 099 676
Facebook

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 17 úno 2012 21:14

Wláďa: ono nějakým chybkám se člověk při vývoji nikdy nevyhne, protože při testování nejsi většinou schopný pokrýt celou škálu situací, do kterých se to zařízení může ocitnout. Hlavní je ale odladit to tak, aby nemohly nastat žádný fatální chyby a maličkosti se už odladí v průběhu nasazení.

Dneska jsem testoval upravený blokovací modul (zatím bez obalu, pouze nouzově zaizolovaný) a výsledky vypadají slušně. Testoval sem ho 5 minut se simulovanou zátěží 15 000 ot. a 10 minut při 10 000 otáčkách a modul to přežil bez poškození. Až mi Libor pošle nařezané hliníkové jekly, které budou tvořit jeho obal, tak ho ještě zaliju do epoxidu a provedu další testy, ale to už by snad mělo být bez problémů.

plazma_08.jpg

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 17 úno 2012 21:40

Bože, som taký zvedavý ako toto celé dopadne, a hlavne kedy :) dúfam že to pomôže aj emisiám a bude viacej crxiek čo prejdú legálnou EK :)

Robo23x
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robo23x » 18 úno 2012 22:59

Akurát som narazil na túto firmu http://okadaprojects.com/usa/home.htm
Ty prakticky vyvíjaš to isté len by to mohlo byť cenovo prístupnejšie ??

Wláďa
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wláďa » 19 úno 2012 17:47

Taky by mě zajímalo jaká bude do budoucna cena + - :?:
crx EE8 Vtec B16A1
Obrázek
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wlada.777@email.cz
773 099 676
Facebook

LJay
MacGyver
MacGyver
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod LJay » 25 úno 2012 21:34

Robo23x: Okadu znám, jejich systém funguje odlišně do toho co navrhuju já. To co navrhuje se funkčně spíš blíží aquapulseru, nebo ecoignition. Okada pracuje se zvyšováním energie na sekundáru cívky, takže musíš vyměnit prakticky celý zapalování. Můj systém pracuje jako pigyna připojený k seriovýmu zapalování.

Wláďa: cenu zatím nejde přesně stanovit, protože to není ještě dotažený do finále, ale doufám, že to udržíme na těch 6000,- tak jak sme s Liborem slibovali na začátku.

Dneska sem zalil první kus modulu do epoxidu. Celý proces zalívání se mi povedlo dost zjednodušit, takže je to rychlý a nebude to prodražovat výrobu. Zítra až to vytvrdne, tak modul otestuju a pokud vydrží, tak začnu zalívat další.

Taky teď začínám experimentovat návrhem novýho invertoru plazmy. Pokud to půjde dobře, tak by měl pracovat ve dvou režimech. V prvním bude mít fixně nastavitelný výstupní výkon a ve druhým se bude dát jeho výkon regulovat podle napětí na ovládacím vstupu (0-5V) to umožní řídit výkon plazmy tpěba pomocí TPS signálu a přímo z výstupu programovatelný ECU.

plazma_09.jpg

Zpět na „Pokec / Discussion“