Výměna motorového oleje

Přišli jste na něco zajímavého? Máte nějakou radu? Sem s ní!

Moderátor: Minor

Redy
Šéfík!:)
Kontaktovat uživatele:

Výměna motorového oleje

Příspěvekod Redy » 08 lis 2010 08:32

Takže, šup sem s návodem, který tu měl být už dávno a tím je výměna motorového oleje :)
Jaký olej?
Nejdříve si pojďme něco říct k samotným olejům...do motoru hondy CRX se zpravidla nejlépe hodí olej 10W40 nebo 5W40. První číslovka nám udává vhodnost motoru pro zimní používání, čím nižší hodnota, tím vyšší použitelnost, tudíž 5 se hodí do teplot až -30stupňů a 10 do teplot -25stupňů, ale ruku na srdce, kdo by autíčko v tomhle mrazu vytahoval z vyhřáté garáže :D Číslo 40 nám udává viskozní kvalitu oleje, běžně se pohybuje okolo 40-45.
Takže ve zkratce...do svého crxa lijeme 10W40
A co značka? Na tom až tak nezáleží, situace se může měnit, ale v době psaní tohoto návodu hodně uživatelů doporučovalo Valvoline, Shell, Mobil, Castrol atd. V zásadě se snažte ale moc značky nestřídat a prostě si vyberte jednu oblíbenou.
Interval výměny
Maximální interval se udává ujetých 10tisíc kilometrů, nebo každý rok, pokud tolik nenajedete. Motor vás za tyto intervaly bude mít rád *fin* Také zdůrazňuji aby majitelé hlídali hladinu svého oleje pomocí měrky! Pokud na to šlapete, můžete počítat s celkem slušnou spotřebou oleje *oprava*
1.krok - Nechte motor auta zahřát na provozní teplotu, olej je potom řidší a snáze se vypouští :)
2.krok - postavte auto na podpěry, nebo s ním najeďte na nějakou plošinu (pokud máte auto na podpěrách, ujistěte se že opravdu nesklouzne!)
1.jpg

3.krok - připravte si nádobu na přibližně 5litrů
4.krok - povolte víčko na doplnění oleje (viz poslední obrázek, provádí se pro lepší vytékání oleje) a pak odšroubujte vypouštěcí šroub na vaně, olej bude hned téct, tak mějte nádobu připravenou na správném místě :D Před našroubováním nového šroubu vyměňte za nové i kovové těsnění pod šroubem, stojí pár korun, jinak se vám může stát, že se bude rosit a vy pak při dotahování strhnete závit na vaně. Pak našroubujte šroub zpátky.
2.jpg

Vypouštěcí šroub je dobré si připravit nový a pěkná investice může být do magnetického šroubu, který si nedávno koupil LJay a který zachytává drobné kovové částečky a pomáhá olejovému filtru čistit olej, po vyndání takového šroubu se pouze otře a použije dál :)
img0800ai2.jpg

5.krok - odšroubujte olejový filtr a našroubujte nový (tento je oranžový, bývá také černý) Pro odšroubování používejte buď speciální klíč ( http://www.uni-max.cz/klic-na-olejove-f ... 0586293/d/ ) nebo v nejhorším případě filtr proražte šroubovákem, měl by jít povolit i rukou. Před našroubováním nového odstraňte staré těsnění, které může na bloku zůstat (stává se to poměrně často a mohl by vám potom olej protékat. Dosedací plochu filtru (těsnění) mázněte olejem. Dotahuje se rukou, není potřeba ho tam nějak šíleně rvát.
3.jpg

Olejový filtr pro ED9 používejte typ PH-6811
6.krok - odstraňte podpěry pod autem, pokud máte a nalijte nový olej přes toto víčko. Vejde se ho tam přibližně 3.5 až 3litry.
4.jpg

Tak to je vše, pokud máte k návodu nějaké doplnění, sem s tím a já to sem rád dopíšu *fin* myslím si že výměna je dost jednoduchá a ušetří vám spousty peněz narozdíl od návštěvy nějakého vykukaného servisu, nedejbože autorizovaného servisu u Hondy :D

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna motorového oleje

Příspěvekod Minor » 08 lis 2010 10:09

Mám několik poznámek, ale především tě chci pochválit.
A teď k těm poznámkám.
Viskozitní specifikace - pro označení viskozitních vlastností motorového oleje se používá výhradně klasifikace SAE (Society of Automotive Engineers, USA). Tato norma používá pro klasifikaci olejů 6 zimních tříd označených číslem a písmenem"W"(z angl. Winter) a 5 letních tříd označených číslem. Číslo je bezrozměrné a nevyjadřuje vztah k žádné fyzikální veličině. Zimní označení vymezuje startovatelnost motoru při nízkých teplotách. Letní označení garantuje dostatečnou viskozitu oleje za vysokých letních teplot. (převzato z H-C) Takže 40 označuje horní teplotní rozpětí, čili totéž co údaj např. 10W, ale v tomto případě jde o letní teploty. Pro naše podmínky je 40 naprosto dostačující, 50 může využít někdo třeba na okruhu.
Další důležitý parametr je výkonnostní třída. Výkonností třída určuje, jaké zatížení je olej schopen snášet, aniž by výrazným způsobem došlo ke zhoršení jeho funkce. Používá se evropská norma ACEA (Association des Constructeurs Européens d' Automobiles) nebo americká norma API (American Petroleum Institut). Pro naše Honda motory měly oleje splňovat podle ACEA specifikaci A3/B3 a podle API specifikaci SJ a lepší. (opět převzato z H-C). SJ třída je dostatečná, lepší třídy se pak poznají podle následujících písmen v abecedě místo písmena J, čili SL, SK atd. Ale SL pro crx naprosto stačí.
Poté, co povolíte vyppuštěcí šroub, povolte i nalévací víčko, olej bude snáze vytékat. Pokud oboje povolíte v opačnem pořadí, vyteče vám při povolování vypouštěcího šroubu na ruce víc oleje.
Na povolování filtru existují extra klíče, je dobré si ho předem patřit. V nouzi lze filtr povolit tak, že ho prorazíte šroubovákem a ten pak použijete k jeho povolení.
Dosedací plochu filtru (těsnění) před našroubováním mázněte olejem. Dotahuje se rukou, není potřeba ho tam nějak šíleně rvát. Dejte si pozor, aby vám na bloku nezůstalo staré těsnění (stává se to poměrně často), olej by vám pak tekl.
Vyměňte i kovové těsnění pod vypouštěcím šroubem, stojí pár korun, jinak se vám může stát, že bude rosit a vy pak při dotahování strhnete závit ve vaně.
Minor@honda-club.cz, 737574121, ICQ 225505717

Redy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Redy » 08 lis 2010 10:51

Perfektní práce *fin* *pohladit* dík moc za doplnění! jestli nevadí tak jsem ty postupy doplnil přímo do návodu, aby to nebylo v diskuzi pod :)

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 01 úno 2011 02:49

ještě jedna technická ,těsnění pod šrouby at už u převodovky nebo u motoru jsou bud hliníková ale většinou měděná. Bohužel měděná jsou od výroby tvrdá,nevýhoda že se pak musí více zatáhnout aby se prodeformovala na vanu a na šroub tak aby nerosila.Následně to pak povolovat sami víte co to je.
Stačí doma nad sporákem(plyn=plamen,ne indukce a podob :lol: ) nahřát těsnění ,dá se i zapalovačem ,ono pak vyměkne. kdyby jste tenhle typ těsnění potkali i jinde ,býva na paliv. filtru,hydraulice a podob. pomůže to taktéž.

fugas1222
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fugas1222 » 02 úno 2011 11:47

:) až bude teplo tak mě to čeká, 4l mě budou stačit na 100% ? *crx*

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 02 úno 2011 12:51

Jo, budou.
Minor@honda-club.cz, 737574121, ICQ 225505717

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 02 úno 2011 13:54

jen technická ,k výměně oilu patří i kvalitní filtr,u minifiltříků počítejte že jejiho průchodnost má časově kratší horizont než filtr s větší plochou .A to celé se rovná menší zátěž pro oil čerpadlo.určitě neberte starline a podobne no name.

fugas1222
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fugas1222 » 02 úno 2011 14:02

Mam v planu koupit Valvoline Durablend 10W-40 4litry ?

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 02 úno 2011 14:11

jj ,má specifikaci SJ ještě ti zbude na dolití.
motoroví i převodoví oil vypouštějte horký ,vypustíte ho více skoro bez zbytku ve vaně a v převodovce

fugas1222
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fugas1222 » 03 úno 2011 13:14

no ja budu rovnou měnit i tesneni na vaně( kape olej ) :(

Ajsik
Žáček
Žáček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ajsik » 03 úno 2011 17:18

takže tenhle je taky v pohodě? (dávám ho do Civica 1.5 VTEC)
"Specifikace: SAE 10W/40, ACEA A3-98/B3-98; API SH/EC/CF, SJ/CF
Výkonnostní úroveň: VW 500.00, 505.00
Speciální výrobek vyvinutý firmou LIQUI MOLY!Celoroční motorový olej pro benzinové a dieselové motory s extrémní ochranou proti opotřebení."
Přílohy
getpicture.php.jpg
_________BŮH STVOŘIL ZEMI ...... HONDA STVOŘILA CRX_________

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 03 úno 2011 19:45

fugas1222 píše:no ja budu rovnou měnit i tesneni na vaně( kape olej ) :(

jestli budeš dávat vanu dolu ,tak si staré těsnění prohlédni jak je vytvrdlé,což bývá když se olej přehřívá a to není dobře.Bud je to věc dlouhodobá a nebo to někdy dostalo kapky.Ruku v ruce s tím odcházejí gufírka výfukovích ventilů mez 2a 3 válcem.A ty dělají důsledek papání oilu.

Warezz.K
Fórum podpora
Fórum podpora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Warezz.K » 26 bře 2011 10:51

Existuje nějaký návod na výměnu olejové vany? :) Koukal jsem, že tam překáží svody a je tam dobře zapasovaná. Tak by mě zajímalo co sundat a co ne. Chtěl bych ji totiž vyčistit celou a vyměnit hlavně těsnění.
Obrázek
Obrázek

fugas1222
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fugas1222 » 26 bře 2011 11:53

Warezz.K píše:Existuje nějaký návod na výměnu olejové vany? :) Koukal jsem, že tam překáží svody a je tam dobře zapasovaná. Tak by mě zajímalo co sundat a co ne. Chtěl bych ji totiž vyčistit celou a vyměnit hlavně těsnění.

svody(bud sundas cele svody z motoru nebo ten asi prostředni díl,pak drzak vejfuku, drzak vejfuku na převodovce, a pak plast na řemen nebo co to je a pak musi jit vana dolu ( ja ji ale nedal) mel jsem šrouby tak orezle ze me zastavil jeden na převodovce :(

Warezz.K
Fórum podpora
Fórum podpora
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Warezz.K » 26 bře 2011 14:56

fugas1222 píše:
Warezz.K píše:Existuje nějaký návod na výměnu olejové vany? :) Koukal jsem, že tam překáží svody a je tam dobře zapasovaná. Tak by mě zajímalo co sundat a co ne. Chtěl bych ji totiž vyčistit celou a vyměnit hlavně těsnění.

svody(bud sundas cele svody z motoru nebo ten asi prostředni díl,pak drzak vejfuku, drzak vejfuku na převodovce, a pak plast na řemen nebo co to je a pak musi jit vana dolu ( ja ji ale nedal) mel jsem šrouby tak orezle ze me zastavil jeden na převodovce :(

No to je teda krása. To abych si na to vyhradil celej den. No a když už budu u svodů, mám je zrezlý. Je lepší pořídit nové nebo lepší a nebo je mohu od rzi obrousit a nalakovat nějakou barvou na to určenou? Dá se to?
Obrázek
Obrázek

fugas1222
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod fugas1222 » 26 bře 2011 20:16

Warezz.K píše:
fugas1222 píše:

No to je teda krása. To abych si na to vyhradil celej den. No a když už budu u svodů, mám je zrezlý. Je lepší pořídit nové nebo lepší a nebo je mohu od rzi obrousit a nalakovat nějakou barvou na to určenou? Dá se to?

Svody z motoru jdou dolu jak nic :) , je to lepší než to rozebirat v tom spoji,jinak delal sem to 2dny a nedodelal kvuli jednomu blbemu sroubu kterej ani neni šroub( nejde vyvrtat je v prevodovce) a byl tak orezlej az jsem se skoro rozbrecel

Floutek
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Floutek » 09 dub 2015 17:31

Tenhle dávám,snad jo :D jen tenhle rok výměna oleje nějaká podezřelá,tentokrát se mi dostal do ruky filtr menší než byl vždycky,tak z toho nemám dobrej pocit :-/nic jinýho po ruce už nebylo a původní filtr propíchlej,tak jsem to tam dal...snad tomu neublížím :-/

Floutek
Miminko
Miminko
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Floutek » 09 dub 2015 17:32

Ajsik píše:takže tenhle je taky v pohodě? (dávám ho do Civica 1.5 VTEC)
"Specifikace: SAE 10W/40, ACEA A3-98/B3-98; API SH/EC/CF, SJ/CF
Výkonnostní úroveň: VW 500.00, 505.00
Speciální výrobek vyvinutý firmou LIQUI MOLY!Celoroční motorový olej pro benzinové a dieselové motory s extrémní ochranou proti opotřebení."

Tenhle dávám,snad jo :D jen tenhle rok výměna oleje nějaká podezřelá,tentokrát se mi dostal do ruky filtr menší než byl vždycky,tak z toho nemám dobrej pocit :-/nic jinýho po ruce už nebylo a původní filtr propíchlej,tak jsem to tam dal...snad tomu neublížím :-/

Wláďa
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Wláďa » 09 dub 2015 21:57

Všechny filtry jsou teď maličký, taky jsem tam dával malej a nejsi první kdo na to poukazuje, slyšel jsem to už od hodně lidí. Nevím proč to, asi to stačí.
crx EE8 Vtec B16A1
Obrázek
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
wlada.777@email.cz
773 099 676
Facebook

Fegut
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Fegut » 10 dub 2015 11:55

v roce 99 jsem kupoval filtr v hodně a byl to ten malinkej a podle mě co má filtr nipparts je origo honda.

Zpět na „Návody / Guides“