V neděli ráno jsem se rozhodl, že si vyměním na svém crx rozvodový řemen, jedná se o motor D16Z5, ale myslím, že návod bude sedět i na jiné motory. Připravil jsem si pevné, hodně pevné nervy, sadu klíčů gola a jiných klíčů které by se snad nějak mohli hodit, a ještě další nářadí. Auto jsem vyheveroval, a sundal přední kolo u řidiče. To jsem ještě vypodložil špalkem(jen pro jistotu). Podložil jsem motor heverem a špalíkem a začal jsem odstrojvat.
Nejprve jsem sundal horní plastový kryt rozvodů, je na dvou šroubech a jde celkem pěkně dolu.
Teď bylo nutné povolit alternátor, je na dvou šroubech, to šlo pěkně, sundal jsem řemen od alternátoru.
Pak jsem začal povolovat řemenici na klice, to bylo to nejhorší z celé výměny. Plno lidí už psalo že je to hrůza, ale dokud si to člověk nezkusí sám neuvěří,(zlaté suzuki swift gti u kterého jsem dělal výměnu předtím, to mělo řemenici na 5ti malých šroubech a skrz řemenici zarážkky aby se neprotáčela) ale zpět k crx. Řemenice má několik děr, do těchto děr jsem dal vždy dva šrouby a mezi ně zapřel trubkou opřenou o zem. Nasadil jsem křížový klíč na kola, nastala první zrada, protože klíč byl krátký, nebylo možné s ním moc otáčet. Proto jsem ještě sundal přední nárazník a klíč nastavil asi 1m dlouhou tyčí, se kterou už se hýbalo mnohem lépe. Po chvilce potu šroub povolil, nebojte se opravdu zabrat. Fakt drží. Když byla řemenice dole, vyndal jsem ještě klínek. Pozor ať ho neztratíte.
Když byla řemenice dole, začal jsem sundavat držák motoru. Nejdřív jsem šrouby trochu prostříkl konkorem a pak už šli jak po másle. Za chvíly byl držák sundaný a mohl se sundat i poslední plastový kryt.
Ten držel na čtyřech šroubech(2 nahoře a 2 pod řemenicí).Kryt je dole. Takže teď přijde ten okamžik kdy je potřeba dat opravdu velký pozor na to co děláte. Já se vždy nejprve snažím nějak zafixovat vačková kola. Nejdřiv jsem to chtěl udělat pomocí dvou klíčů, ale pak přišel taťka a vymyslel daleko lepší věc jak kola zafixovat.
Kola jsou zafixovaná, nyní je potřeba si vše označit. Vyberu si jeden nebo dva vrcholy na každém kole a ty si opíšu na starý řemen, to samé udělám i u kola na klice(jen pro jistotu si spočítám kolik výstupků na řemenu je mezi každým označeným vrcholem a hodnoty si poznamenám).
Povolím napínací kladku, sundám napínací pérko, sundám starý řemen, přesně ho přiložím k novému a vstupky opíšu na nový. spočítám vystupky mezi označenýmy vrcholy na řemenu a pokud sedí s výsledky na starém řemenu, nasadím kladku ale neutahuju jí, nasadím nový řemen na rozvodová kola a pumpu, zkontroluji jestli všechny rysky sedí na sobě. Pokud ano, dosponuju řemen na kladce tak, aby nejdelsí strana šla ohnout o 90 stupňů, ale né víc. Kdž je vše hotové, složím všechno v pořadí, v jakém jsem to rozebral a zkusím natočit motor, pokud se neozve zabouchání mám vyhráno

Autor: Mooonwalker