AUTO svetlá pre CRX

Přišli jste na něco zajímavého? Máte nějakou radu? Sem s ní!

Moderátor: Minor

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

AUTO svetlá pre CRX

Příspěvekod Swingal » 30 srp 2012 00:32

No tak som zbastlil schému asi za hodinu premýšľania čo a ako. Podla môjho názoru ostáva páčka funkčná tak ako doteraz a pribudne do interiéru jeden spínač (vypínač) ktorým si môžete funkciu AUTO zapnúť alebo vypnúť.

Prvá vec, bol by som veľmi rád keby všetko to čo teraz píšem niekto skontroloval, lebo mám síce 4 roky elektrotechniky ale v podstate som sa tam nič nenaučil, tak by som rád keby niekto skúsenejší (možno aj menej skúsený) skontroloval schému aj podal pripomienky. Kľudne sa aj pýtajte otázky, možno dospejeme k niečomu čo na schéme chýba :)

Takže funkcia:
- zapínanie obrysoviek a podsvietenia interiéru v TME (už keď je keď je kľúč v 2hej polohe kedy svietia kontrolky)
- zapínanie hlavných svetlometov po naštartovaní auta

Výhody:
- nemusíte myslieť na zapínanie a vypínanie svetiel pri každej jazde svojím autíčkom
- ľahké vypnutie tejto funkcie cez spínač/vypínač v interiéri
- funkcia ovládania svetiel páčkou za volantom ostáva naďalej funkčná
- teoreticky silnejšie svietenie hl. svetlometmi vďaka napájaniu z alternátora

Nevýhody:
- nemám to zatiaľ odskúšané
- predpokladám že pre použitie predných hmloviek budete musieť páčku pod volantom dať do polohy 2 (zap. hlavné svetlá), takisto iné veci čo od toho záležia treba riešiť takto
- riziko vyhorenia auta (nerobím si srandu, babral som sa s káblom od obrysoviek raz a ide tade veľký prúd, roztavil mi kábel a začal horieť, preto treba ešte dorobiť aj poistky radšej)
- pokiaľ chcete mať senzor presne v strede hore na palubnej doske (tam kde je krytka na šrób ktorý drží prístrojovku) tak treba vybrať celú prístrojovku

Cena:

12V 30A Relé cca 1,5€
http://www.gme.sk/rele-s-dc-civkou/rela ... -p634-714/

Súmrakový spínač (nutné poskladať a napájkovať, možno niekde zoženiete aj hotový) cca 6,5€
http://www.gme.sk/stavebnice-pro-rizeni ... -p765-377/

materiál (káble, spojky, spínače, držiaky na poistky)
Pre poistky odporúčam toto ... http://www.gme.sk/pojistkove-drzaky-pro ... -p829-076/

Celkovo to môže vyjsť do 10€ ale určite si radšej aj priplaťte ;)

Trošku podmienok :)
Hl. svetlomety sa zapnú IBA keď alternátor začne dobíjať, to znamená že IBA vtedy keď sa motor točí
Obrsovky (spolu s osetlením ŠPZ, osvetlením interiéru, zatmavením hodín a pod.) sa zapnú IBA keď je kľúč v polohe 2 (rozsvietené kontrolky) A ZÁROVEŇ je tma
Přílohy
AUTO_svetlá 001.jpg
Schéma AUTO svetiel

Stean
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Re: AUTO svetlá pre CRX

Příspěvekod Stean » 10 říj 2012 09:36

a co takhle dát si na kola dinamo? *vytlem* byl by to stejný princip *vytlem*

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 10 říj 2012 11:54

Cim rychlejsie pojdes tym vacsie napatie a prud a tym by to viac svietilo? :lol:

Stean
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Stean » 10 říj 2012 23:38

Pojedem 150 a budem mit i dalkove *vytlem*

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 13 říj 2012 13:49

tak som nad tou schemou premyslal a je tam chyba. Alternator totiz usti priamo do baterky. To znamena ze ked by ste vypli motor tak by svetla svietili dalej lebo by boli napajane z baterky, takze jedine tam dorobit nejaku diodu alebo to zapojit inac ...

inac myslim tak ze by sa naslo 12V len ked by isiel motor ... vie niekto o takomto zdroji? :)

Stean
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Stean » 14 říj 2012 18:11

a nějaké relé by to nesvedlo?

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 14 říj 2012 20:49

celkovo je to robené cez relátka. Problém je nájsť ten signálny prúd ktorý povie relátku že "teraz to spoj"! Už sa pýtam na Hondaclube tak hádam niekto pomôže. Prinajhoršom sa to napojí na kontrolku nabíjania v budíkoch/kontrolku mazania ...

Keď budem mať v budúcnosti hotový projekt Arduino tak to spravím pomocou neho. Ale to je hudba budúcnosti zatiaľ ...

Stean
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Stean » 14 říj 2012 21:09

třeba to hudba budoucnosti nejni. člověk dostane nápad a je to na světě ;) ale čistě hipoteticky když se začne točit altík tak to začne dobíje, do té doby by měl být okruh mezi altíkem a baterkou uzavřen ne? poté co se altík roztočí by šla vytvořená energie do baterky a to by pak mohlo dát signál na relátko k rozsvícení světel, nebo to pak už vidim jen na ty dinama :D

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 14 říj 2012 21:15

lenže pokial zoberes ako signalny ten ktory je medzi alternatorom a baterkou tak to dopadne tak ze tie svetla budu svietit furt lebo ked nepojde alternator budu brat stavu z baterky ... preto zistujem ako inac to este napojit ... dynamo by mohlo byt v pohode :D ale bo take to rucne dynamo, natocis si elektriku a ides :D

Stean
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Stean » 14 říj 2012 21:19

jako to maj ty novější auta, otočíš páčkou a rozsvítí se ti světla, tak mi pojedem a budem jednou rukou řídit a druhou točit, nebo to hodíme ke spolujezcovi a anaše drahý polovičky budou točit :D bych jí tam klidně pak udělal i šlapačky alespoň to nebude mít daleko do fitka :D *vytlem*

skritek
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skritek » 26 říj 2012 21:49

tak co uz jste to vyresili nebo vam mam namalovat to schema?
Tel 777 27 35 35

Vy můžete jezdit rychle, Já mužu jezdit všude

a uz i rychle :-)

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 27 říj 2012 22:29

ako schema by mala byt okej. jedine co tam chyba je nejaky spinac 12v ktory by zmenil napatie z O na 12v alebo z 12 na 0v az vtedy ked motor ide. inak to potom pojde len cez spinaciu skrinku tj. ked je kluc v polohe 2. mas nejaky taky signal?

skritek
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skritek » 28 říj 2012 07:31

tve schema je upne spatne popis mi kratce jak chces aby to fungovalo a ja ti to namaluju ja si na kazde auto delam svetla tak ze v poloze ACC tedy prvni poloha klicku kdy jeste nesviti kontrolky se mi rosviti parkovaci svetla to pro to abych mohll v noci kdyz nekde stojim mit rosvicene parkovacky a kdyz nastartuju tak se mi rozsviti hlavni svetla.

A ted druha otazka zdali chces aby ti svetla automaticky svitila i kdyz mas na origo vypinaci (páčce )svetla vypnuta nebo zapnuta. Ja mam vzdy kdyz mam svetla zapnuta a to proto ze kdyz jdu offroadit a jezdim nekde po lese abych mohl zhasnout ale na brichoplazu by to slo udelat tak ze budes mist svetla vypnuta a po nastartovani se ti rozsviti a nebo si je rozsvitis packou kdyz si budes chtit nekde posvitit a nebudes chtit startovat
Tel 777 27 35 35

Stean
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Stean » 28 říj 2012 10:39

Takhle to mam u fabie, kdyz nastartuju tak se mi svetla rozsvitti ikdyz mam packu na svetla v poloze vypnuto

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 28 říj 2012 10:59

No. Podstatne pre mna bolo aby to fungovalo nezavisle od packy. Aby sa to dalo vypnut jednym vypinacom
. Chcel som aby ked je to zapnute (denne svietenie) tak v druhej polohe (kontrolky svieta) svietili parkovacky (alebo nesvietili pokym je svetlo ... to je riesene cez ten sumrakovy spinac) a hlavne svetla sa rozsvieta vzdy ked auto nastartuje.

skritek
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skritek » 28 říj 2012 18:02

No to je uplne jedno takze na origo vypinac zapomen

Tak tedy je den otocis klickem a parkovaci svetla se nerozsviti protoze svetelny cidlo to nedovoli

je noc otocis klickem parkovaci svetla sviti

a at je den ci noc (psal jsi vzdy ) a NASTARTUJES se parkovaci i hlavni svetla rozsviti

chapu to spravne?

pokud ano moc nerozumim proc ve dne se nemaji parkovacky rozsvecovat a v noci jo. kdyz po nastartovani se stejne rozsviti.

popiš tak jako ja vyse jak to tedy ma fungovat

a nebo chces aby ti ve dne svetla nesvitili a v noci jo? aniz bys musel cokoli zapinat
Tel 777 27 35 35

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 28 říj 2012 21:27

Skoro si to pochopil.

Je den, otocim klucom do polohy 2 (kontrolky) nic nesvieti, nastartujem rozsvietia sa Hl. Svetlomety (tlmene H4ky v nich), parkovacky ostavaju zhasnute lebo svetelne cidlo im nedovoli zapnut sa

Je noc, otocim klucom do polohy 2 (kontrolky) rozsvietia sa parkovacky, nastartujem rozsvietia sa Hl. Svetlomety (tlmene H4ky v nich) a parkovacky su zapnute tiez.

Hl. svetla svietia vzdy ked je auto nastartovane.

Chcem aby to nezaviselo od polohy ovladaca svetiel a dalo sa to jednoduchym spinacom vypnut v pripade potreby.

skritek
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skritek » 29 říj 2012 07:18

ok sice nechapu jaky vyznam ma ze ti ve dne sviti jen HS a obrisovky ne, nebot to byt nesmi a pokud potkas policajta co to vi dostanes pokutu. Ale nacmaram ti to
Tel 777 27 35 35

Swingal
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Swingal » 29 říj 2012 09:01

Podla zakonov SR je to mozne. Aspon myslim :D lebo ked si zoberes napriklad denne svietenie dorabane LEDkami tak tam tiez nesvietia parkovacky. Hlavny dovod predo to takto chcem riesit je osvetlenie interieru. Kedysi davnejsie som riesil zatmavovanie hodin so zapnutymi svetlami. Vzdy ked zapnes svetla (obrisovky) tak sa zatmavi displej s hodinami. A potom je necitatelny za dna ked svieti slnko. Takisto sa mi to lubi pri novych autach ze sa im zapnu svetla iba ked vojdu do tunela/je tma tak chcem napodobnit tuto funkciu. Paci sa mi ked vojdem do tunela a auto mi zapne podsvietenie pristrojovky :). Obrysovky povazujem v predu za nutne hlavne v noci ked sa ti vypali ziarovka tak aby bolo vidno aspon obrys auta. Vzadu mi vadi maly svetelny "skok" z obrysoviek na brzdove tak to chcem poriesit takto (aby obrysovky svietili iba cez noc ked su potrebne).

A este sa chcem podakovat ze satomuto venujes ;)

skritek
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod skritek » 29 říj 2012 20:31

posilam ti ten nakres jsou tam 2 relatka uprostred je ten tvuj vypinac a nevim co mas za ten svetelny spinac ale predpokladam ze to funguje jako relatko jen ovladane svetlem takze jsem to vlozil na drat ktery privadi plus od klicku na rele obrisovych svetel a kdyz bude den plus tam nepujde a kdyz bude tma tak pusti plus a rozsviti se obrisova svetla. Plus na ovladani druheho relatka je vzaty z plusu alternatoru co vede na kontrolku tim docilis toho ze ti svetla zapnou az kdyz alternator zacne nabijet jinak draty z relatek napojis za hlavni vypinac svetel.
Přílohy
2012-10-29 20.22.16.jpg
Tel 777 27 35 35

Zpět na „Návody / Guides“