Náby a přehled použití pro hondy

Přišli jste na něco zajímavého? Máte nějakou radu? Sem s ní!

Moderátor: Minor

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Náby a přehled použití pro hondy

Příspěvekod Minor » 08 čer 2009 20:44

Jak už řada z vás popochopila, "lopatový" tuning mi nic neříká, ale potrpím si na decentní doplňky jako jsou volanty a řadičky. A protože se pak řada lidí ptá na různé věci okolo, rozhodnul jsem se sepsat tohoto malého průvodce.
Pokud se člověk rozhodne, že si pořídí nějaký hezčí volant (já osobně nejradši asi značku victor), narazí na problém, jak volant upevnit. K tomu slouží tzv. nába, někdy též nazývaná také náboj nebo redukce k volantu.
Takových náb existuje pochopitelně celá řada nejen s ohledem na jednotlivé modely té které značky (kde jde spíš o slícování k plastům palubky než o velikost tisícihranu na tyči řízení), ale i v závislosti na výrobci.
Základem výběru vhodné náby je de facto volant. Pokud máme krásný volant, mající jiný počet děr než nába, kterou máme k dispozici, jsme poměrně nahraní. Jsme sice národ kutilů, takže řadu lidí napadne, že by ty díry šly převrtat, ale upřímně vás od toho zrazuji. Například Ballbutick zničil svoje céro, protože měl v autě nějakým způsobem zbastlenou nábu, se kterou se mu jednoho smolného dne prostě nepodařilo zatočit.
Takže - co z toho plyne? Že musíme použít nábu s patřičným počtem děr.
U volantů Victor to bývá 5 děr, v některých případech pak 3 (pro volanty F1).
Značka Momo dělá náby s 6 děrami, které mají rozteč 70 mm (měřeno pochopitelně na střed šroubů).
Raid má také 6 děr, ale rozteč je 74 mm.
Sporadicky můžete narazit na náby O.B.A se sedmi děrami nebo Atiwe se třemi. Obě značky vyrábějí pochopitelně i volanty.
Ze známých výrobců bych zmínil ještě značku Luisi, Sparco a Isotta. Ty myslím mohou využívat náby momo nebo raid, ale zpaměti to nevím a budu to muset někde zjistit.
Náby se dají koupit v některých tuningových obchodech, cena značkových bývá cca 1450. Neznačkové se dají koupit za cca 900.

nby_victor_670.jpg
Náby Victor
nby_victor_670.jpg (117.04 KiB) Zobrazeno 8084 x

nby_momo_210.jpg
Náby Momo
nby_momo_210.jpg (65.07 KiB) Zobrazeno 8084 x

nby_raid_156.jpg
Náby Raid
nby_raid_156.jpg (88.12 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_victor_npis_120.jpg
Nába Victor nápis
nba_victor_npis_120.jpg (44 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_victor_detail_171.jpg
Nába Victor detail
nba_victor_detail_171.jpg (59.51 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_momo_npis_160.jpg
Nába Momo nápis
nba_momo_npis_160.jpg (52.25 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_momo_detail_126.jpg
Nába Momo detail
nba_momo_detail_126.jpg (38.7 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_raid_npis_182.jpg
Nába Raid nápis
nba_raid_npis_182.jpg (56.68 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_raid_detail_208.jpg
Nába Raid detail
nba_raid_detail_208.jpg (28.72 KiB) Zobrazeno 8084 x

nba_f1_npis_199.jpg
Nába F1 nápis
nba_f1_npis_199.jpg (44.97 KiB) Zobrazeno 8084 x
Minor@honda-club.cz, 737574121, ICQ 225505717

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Re: Náby a přehled použití pro hondy

Příspěvekod noha » 26 lis 2011 21:46

Díky za tenhle tip, ale co by zajímalo mne tak to je odjímatelný volant....prostě si ho po zaparkování odnést domů a tím pádem "zabráníme" krádeži vozu, resp jim to více znemožníme.
Nemáte někdo tip na takovýto volant nebo nábu co tohle umožňuje?
Pokud to tady někde je tak se omlouvám a prosím o nasměrování na daný toppic.
Díky ahoj Nohajz :)
Někdy si musíte vyzkoušet, jak je to s hladinou adrenalinu - jestli vám vůbec ještě funguje... Ayrton Senna da Silva
Obrázek

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 26 lis 2011 22:29

Na to jsou náby, jmenuje se to například "quick release steering wheel adapter". Prostě rychloupínací nába, kterou i s volantem odneseš.
Dá se myslím sehnat i u nás. Třeba http://www.highperformanceparts.cz/naba-na-volant-rychloupinaci-sparco.13591

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 27 lis 2011 16:09

Díky za tip, jsem dlužník je to docela rána.....vidět jak je to udělaný tak to stvořím doma :D
Tohle musím mít když to nevyšpekuluju tak to holt budu muset koupit :)
Někdy si musíte vyzkoušet, jak je to s hladinou adrenalinu - jestli vám vůbec ještě funguje... Ayrton Senna da Silva
Obrázek

lazzzik
CRX velení
CRX velení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lazzzik » 27 lis 2011 19:29

http://www.honda-club.cz/forum/viewtopi ... highlight=
tady ten rychloupínák nikdo prodává..

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 27 lis 2011 19:34

Díky za informaci ;) jdu mu napsat.......
Obrázek

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 27 lis 2011 20:13

Jen tak pro zajímavost..našel sem ji za lepší peníze kdyby měl někdo zájem.
http://www.mkkosa.cz/ambitioncar/hlavic ... i-volantu/
Obrázek

James
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod James » 27 lis 2011 20:56

noha píše:Díky za tenhle tip, ale co by zajímalo mne tak to je odjímatelný volant....prostě si ho po zaparkování odnést domů a tím pádem "zabráníme" krádeži vozu, resp jim to více znemožníme.
Nemáte někdo tip na takovýto volant nebo nábu co tohle umožňuje?
Pokud to tady někde je tak se omlouvám a prosím o nasměrování na daný toppic.
Díky ahoj Nohajz :)

trošku mi to připomíná pár fórků z Mr.Beana, ale nápad je to dobrej a určitě užitečnej :D *fin*

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 28 lis 2011 18:41

Objednal sem od mkkosa.cz rychloupínací nábu. Až přijde tak nastíním instalaci...hovnajs na tom bude to je jasné ovšem třeba tento trik ocení i ostatní kteří o tom přemýšleli :P
pápá lálá...
Obrázek

J!R!
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod J!R! » 29 lis 2011 07:47

noha píše:Objednal sem od mkkosa.cz rychloupínací nábu. Až přijde tak nastíním instalaci...hovnajs na tom bude to je jasné ovšem třeba tento trik ocení i ostatní kteří o tom přemýšleli :P
pápá lálá...

Tez to nejakou dobu planuju,ale bojim se ze se mi oddali volant od pacek,v tomto pripade tech 6cm... :(

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 29 lis 2011 07:54

To chápu, ale myslím že těch 6cm není tolik. Beztak při odbočování jedeme pomalu a při předjíždění to taky nějak půjde, ale spoň u mne to tak je :lol: tak sundám ruku a brnknu o páčku.
Ovšem jestli to vadí tak to posoudím až to namontuju.
Ono když to takl vemu kolem a kolem tak toho moc nenablikám, radši budu mít pohodlí v řízení a možnost si vzít volnat domů :lol:
Když to tak vemeš, co si můžeme vzít z auta domů? :lol: Nemá chybu si pověsit volant na věšák u dveří :lol:
Obrázek

lazzzik
CRX velení
CRX velení
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod lazzzik » 29 lis 2011 08:54

Na crx sraze jsem se bavil s clenem pepo crx ktery ma nabu na sundavani volantu,rikal ze vubec nesedela a ze to muselo cele upravovat.Ja osobne bych koupil tu sparco,je to osvedcena znacka.

J!R!
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod J!R! » 29 lis 2011 11:56

Ok,pockam az pak poreferujes.Me osobne by tech 6cm uz vadilo,pac jen natahnu prsty z vence volantu a pri zataceni doleva brnknu o horni cast blinkru a doprava zase o spodni.Vpodstate porad drzit volant dost pevne palcem a ukazovackem,strasne jsem si na to zvykl a nerad bych tento zvyk menil.Vim ze sundavaci volant je hodne velky zebezpeceni,proto tochci.....jeste je moznost zkraveni naby.

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 29 lis 2011 12:24

Rozumím vám oboum z obav které máte jak s nekompaktibilitou rekuce tak s tím jak je kdo zvyklej řídit, tak snad tato nába co jsem objednal bude redy a udělá nám to službu.
Rozteče musí sedět co mám na nábě a volantu dle komunikace s obchodníkem.
Mám šestidíru s roztečí 70mm na středy šroubů. Teď už jen jak moc bude volant vystrčenej k mojí bradě :lol: a jak moje ladná ručka dosáhne či nikoli na zmiňované páčky blinkrů.
Zase od toho slibuju lepší pohodlnější posed tím myslím v pohodě natažené nohy a dobrý dosah na volant prostě takovej ten v uvozovkách závodnickej posaz.Samozřejmě to berte s rezervou.
Obrázek

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 30 lis 2011 11:24

Před chvilkou mi pošťák donesl balíček skrývající odepínací nábu od mkkosa.cz.
Musím říci, že rychlost dodání nevídaná a navíc špičková komunikace(tohle si zaslouží reklamu) :D málo kdy se to vidí.
Jinak po oměření je vše jak mi bylo zděleno před objednáním. Nába tam dle mne pásne bez úprav, snad se mi to za tmy podaří namontovat páč končím v 17 hodin :evil: Pokusím se to i nějak zdokumentovat *fin* *honda*
Obrázek

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 30 lis 2011 11:43

Jojo, dobrý nápad.
A veď si pak deník - jsem zvědavý, jak po dvou měsících budeš stále nosit volant pokaždé domů. Ale pokud parkuješ před barákem, tak se to dá :)

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 30 lis 2011 18:13

Minor píše:Jojo, dobrý nápad.
A veď si pak deník - jsem zvědavý, jak po dvou měsících budeš stále nosit volant pokaždé domů. Ale pokud parkuješ před barákem, tak se to dá :)

Určitě nemám problém vzít si denně volant domů a jak si zmínil ano auto mi stojí před barákem alespoň prozatím :D

Jinak nába je tam...fotodokumentace prozatím není páč je tma jak v pérdeli a ještě nevíc tady začalo pršet tak sem se jen tiše zavřel do auta, vzal lampičku a čekal kdy mi na okno zatuče Policie, že to auto vykrádám :lol:
Prostě sem ji jen prachsprostě namotoval, namontoval i volant a jal se to prubnout....řízení s posezem lepší, mám lepší pohodlí ovšem to klepnutí prstem o páčku blinkrů halt už není ono...když volant chytnu palcem a ukazovákem tak jak ho řídí J!R! tak to prostě nejde už je to fakt daleko, ale tak jak řídím já tak se dá klepnout do páčky, prostě něco ustoupilo něčemu a to já v tomhle případě dokážu zkousnout.
Tak zatím pic....fotky prdnu na rajče a sem pak prdnu odkaz ať to tu moc nezasírám :P
Obrázek

noha
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod noha » 01 pro 2011 15:59

Obrázek

Ozz
Bourák
Bourák
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ozz » 01 pro 2011 16:09

vypadá to výborně a efekt super..když bych byl zloděj a chtěl bych ukrást auto a nebyl by tam volant tak bych se nad tim hodně zamyslel :D
Honda Prelude 2.0 F20A4

J!R!
CRX Guru
CRX Guru
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod J!R! » 01 pro 2011 16:54

Ozz píše:vypadá to výborně a efekt super..když bych byl zloděj a chtěl bych ukrást auto a nebyl by tam volant tak bych se nad tim hodně zamyslel :D

Presne tak...jedno z nej zabezpeceni :) Po novym roce si to taky objednam,ale urco si zkratim nabu :) Kazdopadne diky za fota *pohladit*

Zpět na „Návody / Guides“