Výměna ložiska rozdělovače

Přišli jste na něco zajímavého? Máte nějakou radu? Sem s ní!

Moderátor: Minor

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Výměna ložiska rozdělovače

Příspěvekod Minor » 31 led 2011 22:00

Hondy naštěstí nejsou příliš poruchová auta a totéž platí i pro crx, přestože se dnes už jedná o značně starý vůz. Ovšem na jednu věc starší hondy poněkud trpí, totiž na rozdělovače. Pokud vám céro najednou přestane jet nebo odmítá nastartovat, může být na vině právě rozdělovač, konkrétněji zapalovací modul nebo cívka. V tom případě rozdělovač nehází jiskru a je nutné špatnou součástku vyměnit.
Někdy je ovšem elektrická část rozdělovače v pořádku, ale potíž je v části mechanické. Na vině je pak špatné ložisko, které se buď odmítá točit, případně se rozpadne a rotující součásti pak poničí snímací cívky v rozdělovači.
Redy nedávno zůstal viset se svým crxem kousek za Prahou a protože jsem se poslední dobou v rozdělovačích dost hrabal, vzal jsem jeho dva vadné rozdělovače, že mu je zkusím opravit. V obou případech bylo jasné, že je špatné ložisko, protože se rozdělovače vůbec netočily.
Rozdělovač v crxku s motorem DOHC nevtec má označení TD-03U a jedná se ve vztahu k řídící jednotce o typ OBD0. Konstrukčně není příliš příjemně řešený, honda totiž nepřepokládá, že by se měl podomácku rozebírat a opravovat. Nový ale stojí v hondě majlant, takže se holt opravovat musí.
1 označení rozdělovače.jpg

A my si teď ukážeme, jak na to, jak ho rozebrat, vyměnit ložisko, a zase složit.
Nejdříve povolíme tři šrouby, které drží víko. Žádný problém. Víko sundáme a vytáhneme plastový kryt pod palcem.
4 kryt.jpg
Nyní povolíme palec, což bývá někdy problém. Narazit můžeme na šroub i na imbus. Já jsem v tomto případě narazil na zatavený palec, kdy rozehřátý plast úplně zakryl šroub, držící palec.
5 palec.jpg
Musel jsem celý palec poměrně náročně ořezat a poté povolit. Že už pak nebyl k použití, asi nemusím zdůrazňovat.
Nyní povolíme a vyndáme zapalovací modul
6 modul.jpg
a cívku.
8 cívka.jpg
Oboje je poměrně jasné, akorát k šroubu cívky vlevo dole je horší přístup. Ale celkově, žádná věda.
Potom stáhneme z hřídele rotor snímače se čtyřmi hroty, protože jinak nejde protáhnout cívka snímače skrz otvor v základní desce rozdělovače.
13 rotor snímače.jpg
Rotor jde většinou vypáčit s pomocí dlouhého šroubováku.
Nyní rozdělovač otočíme a sundáme vačkový excentr na konci hřídele. Odtlačíme pérovou pojistku a vystrčíme zajišťovací čípek.
11 vačkový excentr.jpg

Pak rozdělovač zase otočíme a zhluboka se nadechneme, protože nás čeká hlavní zádrhel při celé výměně, totiž tři mosazné šroubky, držící základní desku na těle rozdělovače.
9 torx šrouby.jpg
Na jejich povolování je potřeba zvláštní hvězdičkový bit s otvorem uprostřed, ale to není ta největší potíž. Tyhle šroubky se totiž při povolování velmi rády přetrhnou, protože jsou jištěny nějakým lepem. Doporučený způsob je šrouby nahřát, například velkou elektrickou pájkou nebo malým plynovým hořákem, ale i tak není vyhráno. Opravoval jsem Redymu dva rozdělovače, u prvního jsem všechny tři šrouby po zahřátí povolil, u druhého jsem je naopak urval. Zbývajících dvou hvězdičkových šroubů, které drží cívku snímače, se bát nemusíme, ty jdou většinou povolit normálně.
Povytáhneme desku rozdělovače s hřídelí a natočíme povolenou cívku snímače podle fotografie tak, aby šla protáhnout skrz otvor v desce.
14 cívka snímače.jpg
Pak už máme uvolněnou desku s ložiskem a můžeme povolit tři šrouby, které drží ložisko zespodu.
15 hřídel s uložením ložiska.jpg

Na sundání ložiska potřebujeme stahovák. Ten, který jsem si koupil a který vidíte na fotce,
17 stahovák.jpg
vám bude úplně na nic. Naštěstí mám šikovného a ochotného kamaráda jménem Pako, který mi vyrobil stahovák ne tak vzhledný, ale o to funkčnější.
18 Pakův stahovák.jpg
Sundáme základní desku
16 hřídel s ložiskem.jpg
a ložisko stáhneme. Připravíme si nové (vnější průměr 28, vnitřní 12mm, výška 8mm) a kvůli snadnějšímu nalisování dáme hřídel na deset dvacet minut na mrazák.
Nasadíme na hřídel spodní kryt ložiska a ložisko nalisujeme.
20 nové ložisko.jpg
Poloha je jasně patrná podle jiného zbarvení na hřídeli. Pak začneme rozdělovač zase skládat. Pokud jsme měli štěstí a žádný šroub jsme neutrhli, je to snadné. V opačném případě je nutné pahýly šroubů odvrtat, případně závit obnovit závitníkem. Nasadíme na ložisko desku rozdělovače a dotáhneme tři šroubky spodního krytu, celek pak napůl vložíme do těla rozdělovače a skrz otvor v desce zase protáhneme cívku snímače. Pak desku dorazíme na místo a zajistíme třemi šrouby. Pak volně upevníme cívku snímače a na hřídel nasadíme rotor snímače. Nastavíme ho jedním z hrotů proti kovovému trnu snímače, vymezíme co nejmenší štěrbinu a cívku dotáhneme.
22 vymezíme snímač.jpg
Pak vložíme na místo modul zapalování, nasadíme správně kablíky, vložíme zapalovací cívku a dotáhneme čtyři šrouby, které ji drží. Pak nasadíme a dotáhneme palec. Kontakt palce namíříme podle fotky přibližně na pravý uchycovací trn.
23 nasadíme modul cívku a palec.jpg
V téhle poloze pak nasadíme zespodu vačkový excentr tak, aby spolu ladily rýhy na něm i na rozdělovači.
24 nasadíme vačkový excentr.jpg
Zajistíme čípkem a pérovou pojistkou. Do rozdělovače vložíme plastový kryt, nasadíme víko a utáhneme šrouby.
Pokud jde o ložisko, máme vyhráno, špatné bude pravděpodobně ale i těsnění pod víkem a možná i gufero. Víko se dá nejspíš přitěsnit silikonem, gufero se dá případně taky vyměnit, ale v originálním rozměru se prostě v Čechách a zřejmě ani v Evropě sehnat nedá.
Výměna ložiska není nijak závratně náročná, ale zároveň to není úplně snadné a potřebujete přece jen o něco speciálnější nářadí než je obyčejný šroubovák. V případě utržených šroubů se s tím vycukáte na pěkných pár hodin tak, jako se to stalo mně.
Doufám, že tenhle popis někomu z vás třeba pomůže, zároveň ale dodávám, že nejsem strojař a že některé použité termíny nemusí odpovídat termínům běžně používaným. Já je prostě neznám, takže jsem vše popsal co nejlépe jsem uměl s takovými termíny, které mi připadaly srozumitelné.
Minor@honda-club.cz, 737574121, ICQ 225505717

Redy
Šéfík!:)
Kontaktovat uživatele:

Re: Výměna ložiska rozdělovače

Příspěvekod Redy » 31 led 2011 23:33

Mnoho mnoho díku za toto, pro mě to bude povinná četba! *love* *fin* *pohladit* *pohladit* you are the sunshine minor! *slunce*

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 01 úno 2011 02:34

koukám že stejně tu matku budu muset navařit,aby se to neprohybalo,jo a tu hlavní desku dávej prosímn obráceně,at se ta duralová manžeta opírá o tu hliníkovou klec.

Redy
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Redy » 01 úno 2011 15:16

Ještě doplním že ložisko má označení 6001RS, cena se pohybuje okolo 200-300,-, dá se sehnat i levnější, ale doporučuji v tomto případě nešetřit ať se nemusí rozdělovač rozebírat každou chvilku :D
palec rozdělovače se dá koupit třeba tu na starém známém e-catu: http://www.e-cat.cz/c-92_147255_200764_ ... ovace.html
*fin*

Bučis
Klouček
Klouček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bučis » 17 říj 2011 18:46

tak už mě to taky potkalo, poznávací znamení ? po sundání víka rozdělovače je to komplet poseto rezavým prachem...
už to mám v řešení s Minorem *fin*
hmotnost, to je tajná zbraň :-)

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 18 říj 2011 07:46

jo Minorek je rozdělovačů král *dance*

Bučis
Klouček
Klouček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bučis » 25 říj 2011 20:56

rád bych poděkoval Minorovi za super spolupráci při akutní výměně ložiska v rozdělovači, nemám takové vybavení a zkušenosti, předal jsem mu to, a za pár hodin bylo hotovo i přes velké problémy Japonských konstruktérů *box*
díky ti Minore za pomoc *pohladit*
bylo mi potěšením *fin*

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 25 říj 2011 22:56

Rádo se stalo a též mě těšilo. Máš hezké céro *drinks*
Pokud někdo ze zúčastněných dělá v prodeji příručních plamenometů nebo tak podobně, může mi k Vánocům nadělit malý ruční hořák.
Největší problém u těchhle rozdělovačů není ložisko, ale mosazné šrouby, které drží hlavní desku a které se místo povolení ukroutí, protože jsou jištěné lepidlem. Našel jsem kdysi radu, že je nutno je nahřát, dělám to velkou pájkou, ale výsledek je přinejmenším nerozhodný, ba dokonce asi spíš prohrávám. U Bučise jsem povolil jeden, ukroutil dva a v domácích podmínkách nedokážu ty zalomené šrouby čistě odvrtat a obnovit závit.

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 26 říj 2011 09:55

tady je snad nejlevnější na trhu tento http://www.gme.cz/cz/plynovy-mikrohorak-tb21-p730-558/
tady taky za pár ale již s regulací http://www.gme.cz/plynove-pajecky/plyno ... -p730-367/
nebo luxus s příslušenstvím http://www.naradiprofi.cz/dremel-versat ... --183.html

ovšem kdyby jiné,chce to buď s regulací,nebo cca okolo 600-800stupńu celsia... mosaz se začíná tavit na 850

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 26 říj 2011 11:09

Ten plynový mikrohořák - odkaz 1 - mám, zkoušel jsem ho, ale pořád bída s nouzí. Ta druhá pájka by mi myslíš stačila?

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 26 říj 2011 11:18

jestli chceš zatím ti mohu půjčit mikroautogen...kyslík a butan něco takového http://www.dtdobchod.cz/dtdobchod/eshop ... -svarovani .Ale být tebou šel bych do toho dremlíka...má hromadu nástavců kterýma si dokážeš zavařit i plasty a to včetně světel apod.když si ho nikdo nepůjčí,máš ho navěky co se týče kvality. ten uprostřed good ale horší materiály a životnost. Oba dva umí krásný jemný (bodoví) plamen já mám jeden od Rothenbergera ,ale bohužel zlomený.
vydrž týden ,zkusím ho zavařit mosazí ,kdyby se zadařilo půjčím ti ho na dobu neurčitou :D

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 26 říj 2011 11:55

Pako = poklad ze zlata *pohladit*

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 26 říj 2011 12:44

...jen zakopat

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 26 říj 2011 13:00

PAKO píše:...jen zakopat

A nechat pěkně odležet :)

Bučis
Klouček
Klouček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Bučis » 26 říj 2011 21:12

:D :D :D
*fin*

PAKO
CRXař
CRXař
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod PAKO » 27 říj 2011 19:49

ale chlapci....věnujte se rozdělovačům nebo vás rozdělím... *drinks*

Minor
Správce fóra
Správce fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Minor » 27 říj 2011 20:23

Jojo, to by byla nebezpečná dvojka - Viktor Čistič a Pako Rozdělovač :)

Shaka
Klouček
Klouček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shaka » 16 čer 2014 09:40

Vcera mi odislo lozisko na rozdelovaci, chcem sa dnes do toho pustit tak dufam, ze to zvladnem. nahodou nikto neviete cislo loziska az si ho hned z prace mozem kupit?

Shaka
Klouček
Klouček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Shaka » 19 čer 2014 09:16

Rozdelovac som otvoril ale ako minor spominal podarilo sa mi povolit len 1 šrob a 3 sa utrhli.Takže som skonštatoval,že bude lepsie kupit novy. (zitec)

Zpět na „Návody / Guides“