Tak zacnem tym co je to arduino.
Arduino je vlastne maly PC alebo mikrokontroler ktory pracuje so vstupmi a vystupmi. Ked pochopite tomu co to je tam zistite ze to ma velmi siroke vyuzitie. Hlavne pre hobby. Je to vlastne programovatelny mikrokontroler s ktorym si mozte urobit napr palubny pocitac v aute v ktorom neni ( moj pripad

Zakladom je samotny mikrokontroler ktory sa nazyva Arduino. Je ich viac druhov podla potrieb, s menej portami, viac portami, vacsou pamatou a podobne. To vas asi zaujimat nebude

K tomuto mikrokontroleru si potom dokupujete rozne vstupne a vystupne prislusenstva. Vstupne napriklad ako teplotny senzor, svetelne senzory, spinace, tlacitka, tlakove snimace a podobne. Potom vystupne zariadenia ako displej na zobrazenie hodnot, male elektromotory, zvukove signalizacie a podobne blbosti.
Potom uz staci iba naprogramovat mikronontroler aby fungoval so vsetkym prislusenstvom. Programuje sa v jazyku C cez USB. Niektore programy sa daju volne stiahnut.
Tak, preco to sem pisem.
Rozhodol som sa namiesto hodiniek v CRX urobit palubny pocitac ako maju nove auta. Vyzerat by mal nejako takto ...

Chcel by som aby zobrazoval zakladne udaje, vzdy max. dva a obrazovky by sa prepinali pomocou tlacidla ...
Obrazovka1: Teplota vzduchu - vonkajsia, vnutorna, indikacia mrznutia
Obrazovka2: Teplota motora a oleja- indikacia prehriatia a nizkej teploty
Obrazovka3: cas - defaultne
Obrazovka4: Spotreba - aktualna l/H a l/100km
Obrazovka5: Tripmeter - prejdena vzdialenost, priemerna spotreba
Obrazovka6: Benzin v nadrzi + dojazd pri priemernej spotrebe z tripmetra
Aby som toto dosiahol bude potreba:
- Arduino (pre moje ucely zoberem ten najvacsi lebo sa budu robit este rozne ine experimenty cize Atmega 328)
- displej (16*2 by mal byt cca rovnaky ako velkost hodin v CRX)
- kabliky
- ECU usposobena na odcitavanie dat (kvazi chipnuta s povolenym datalogingom)
- 2 teplotne cidla pre vnutornu a vonkajsiu teplotu
- teplota motora a oleja sa dufam bude dat vycitat z ECU, resp. malo by sa, nakolko ECU odniekadial musi vyhodnotit studeny a teply motor, podla toho posuva aj obmedzovac
- takisto spotreba z ECU aj prejdena vzdialenost (ta sa asi bude musiet pocitat inac ako z ecu)
- benzin v nadrzi ... to je hudba buducnosti
- na hodiny bud upravim tie co su v crx teraz alebo budem musiet kupit RTC modul pre arduino
Cena:
Arduino + displej a nejake odpory (Starter kit) - 32€
teplotne cidla pre vonkajsiu a vnutornu teplotu - 2x5€
Druha ECU - 20€
chip s povolenym datalogingom (10€, pokial si chip budem uparvovat sam tak cca 30€ lebo musim kupit citacku EEPROMov, EEPROMky a pod)
tlacitka, kabliky, odpory, ledky, konektory - 15€
Znalost jazyka C - na nezaplatenie

Takze tolko teorie, teraz naskrabat peniaze a povrtat sa v tom ...